Integriteitsbeleid
Missie BFVW
De BFVW verbindt de vogelwachten in Fryslân die samen één grote passie delen: de enorme liefde voor de natuur en met name de vogels daarin. Die liefde drijft ons om die kostbare natuur te koesteren en te beschermen.
Visie BFVW
De BFVW beschermt de vogels en hun leefgebied in Fryslân en benut kansen om de teruggang van de (weide)vogels te keren. De BFVW pakt de belangrijkste bedreigingen voor de (weide)vogels, zoals verlies van biotoop en toenemende predatie, in Fryslân aan.
De BFVW maakt de Fryske samenleving bewust van het feit dat ook zij actief kan bijdragen aan de bescherming van vogels. De BFVW is het kenniscentrum voor monitoringsgegevens en beschermingsmaatregelen voor vogels in Fryslân.
Integriteit gaat verder dan alleen het naleven van regels. Het is een grondhouding van onze mensen en een kwaliteit en waarde van de BFVW. Wij willen op betrouwbare en professionele wijze werken en tolereren geen (seksueel) overschrijdend of ongewenst gedrag, machtsmisbruik of niet-integer handelen. Alle mensen die aan ons verbonden zijn, moeten veilig en prettig kunnen werken. En dit moet een vanzelfsprekendheid zijn.
Verder willen we dat binnen onze organisatie geen wetten (bewust) worden overtreden. Dat er geen sprake is van corruptie, fraude en belangentegenstellingen die strijdig zijn met wetten en maatschappelijk geaccepteerde omgangsvormen.
In onze hierna genoemde gedragscode staat onder meer dat we niet (seksueel) intimideren, pesten, roddelen, geweld (fysiek of verbaal) of discrimineren. We hebben begrip en respect voor elkaar, werken veilig en gaan zorgvuldig om met elkaar en met de werkplek. Bij ongewenst gedrag of overtreding van de wetten of omgangsvormen ondernemen we actie.
Deze gedragscode geldt voor iedereen die in en voor onze organisatie werkt. Dat betreft dus de bestuurders, medewerkers en vrijwilligers die voor de BFVW werken.
Gedragsregels
Integriteit is in de eerste plaats ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar om integriteit in onze organisatie te borgen, bevordert het bestuur een transparante en open organisatiecultuur, waarin dilemma’s op het vlak van integriteit bespreekbaar zijn. Gedrag wordt op transparante wijze bespreekbaar gemaakt, moreel gedrag wordt gewaardeerd en er wordt opgetreden bij overtredingen.
* We accepteren geen discriminerend gedrag van onszelf en anderen en werken niet mee aan of nemen geen initiatief tot discriminerend gedrag.
* We accepteren geen seksueel grensoverschrijdend gedrag van anderen en nemen zelf geen initiatief tot seksuele gedragingen jegens hen.
* We accepteren geen verbaal en fysiek geweld van onszelf en anderen.
* Wij gaan zorgvuldig om met de informatie die wij bij onze inzet bij de BFVW krijgen. En houden ons hierbij aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
* Informatie die ons bereikt en waarover wij beschikken, moet zorgvuldig worden bewaard. Onbevoegden mogen hier geen kennis van kunnen nemen.
* We zijn eerlijk en transparant, we delen onze bezigheden en waarderen inbreng van anderen.
* We nemen onze verantwoordelijkheid.
* Iedereen met een warm hart voor weidevogels is welkom bij de BFVW
* We luisteren naar elkaar.
* We bespreken problemen op tijd en geven elkaar daartoe te ruimte.
* We zijn vrij om onze mening te uiten en doen dat respectvol en vragen actief de mening van mensen die het woord niet ‘vanzelf’ krijgen.
* We stellen ons ten dienste van het gezamenlijk belang van de BFVW.
* Fouten maken mag en we durven elkaar daarop aan te spreken.
* We komen onze afspraken na.
Melden van grensoverschrijdend gedrag bij vertrouwenspersoon
Hoewel de BFVW er alles aan doet om grensoverschrijdend of niet-integer gedrag tegen te gaan, kan het voorkomen dat je een (vermoeden van) grensoverschrijdend of niet integer gedrag wilt melden. Bijvoorbeeld als je dit zelf hebt ervaren of van mening bent dat een medebestuurder, medewerker of vrijwilliger zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend of niet-integer gedrag.
Wanneer er iets speelt wat niet met het bestuur, de projectleider of mede-vrijwilliger besproken kan worden, kan men zich wenden tot de vertrouwenspersoon van de BFVW. Deze is er om in gevallen van gemeld ongewenst gedrag het slachtoffer/de melder op te vangen, te ondersteunen en te begeleiden. Als vertrouwenspersoon van de BFVW is mw. Drs. Co Stehouwer van de SESAM-academie aangesteld. Zij is bereikbaar via de mail op j.m.stehouwer@gmail.com.
Bij ongewenste omgangsvormen betreft het ongewenste situaties die tot gevolg hebben dat de melder zich onveilig voelt. De melder is dan slachtoffer van ongewenst gedrag. Denk hierbij aan pesten, roddelen, geweld, stalking, belaging, discriminatie, seksuele intimidatie. In deze situaties behoudt de melder/slachtoffer te allen tijde de regie. De melder/slachtoffer bepaalt welke stappen er genomen worden en de vertrouwenspersoon ondersteunt de melder/slachtoffer in dit proces. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht en mag niets doorgeven over de inhoud van de gesprekken of correspondentie tenzij de melder/slachtoffer daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Uitzondering hierop zijn situaties waarin er een aanzienlijk risico is op ernstige schade voor de melder/slachtoffer en/of anderen en door het doorbreken van de geheimhouding ernstig nadeel kan worden voorkomen.
De vertrouwenspersoon kan de klager eventueel adviseren en begeleiden in een eventueel vervolgtraject.
De vertrouwenspersoon rapporteert jaarlijks op geanonimiseerde wijze aan het bestuur over het aantal behandelde meldingen.
Klachtencommissie
De BFVW beschikt op dit moment nog niet over de klachtenregeling en klachtencommissie voor grensoverschrijdend en niet-integer handelen. Daaraan wordt wel gewerkt.
Gerelateerde documenten: