Vondsten van eerste scholekster- en tureluurei maakten het kwartet van Friese hoofdsoorten compleet

Door grote drukte melden we pas nu dat ook de eerste scholekster- en tureluureieren van 2025 in onze provincie gevonden zijn.
Op 4 april al vond Cor de Boer (83, Hollum) op Ameland een scholeksterei. De Boer is al ruim 75 aaisiker en nazorger en kent de Amelander polder als zijn broekzak. Hij was blij met de vroege vondst van dit ei van de 'bonte liuw' zoals ze de vogel op het eiland noemen. Helaas bleek een paar dagen later dat het nest op wat doppen na leeg was, ook een kievitsnest vlakbij bleek gesneuveld. Het eerste eitje van Fryslân van 2025 zal dus geen nieuwe scholekster voortbrengen helaas, maar op dit moment liggen er al weer meerdere nieuwe nesten met eieren in de buurt, hopelijk hebben die meer succes!
Op 9 april vond Olga ter Hart-Nijholt (47, Akkrum) een tureluureitje in een gebied met ouderwets grasland en meerdere plasdraspompen bij haar woonplaats. De tureluur schoot vlak voor haar van het nest, het gras stond nog niet zo hoog, waardoor het eitje wel te vinden was. Inmiddels is het legsel een voltallig 'broed' (vier eitjes in een nest) geworden. Hopelijk lopen hier zo rond half mei 4 kleine tureluurtjes rond!
Olga ging als klein meisje al af en toe met haar vader mee 'it lân yn'. Ze is nu inmiddels vijf jaar nazorger bij vogelwacht Akkrum en geniet van de momenten in het veld. 'Ik vind het heerlijk om even niets anders te horen dan het geluid van weidevogels, het werkt enorm rustgevend.' En dat ze dat dan ook nog kan combineren met iets nuttigs doen voor de vogels, is motivatie genoeg om zich jaar op jaar in te zetten voor de weidevogels.
Foto's: tureluureieren - Olga ter Hart, scholekstereieren - archief BFVW, scholeksters - Francoise Harmsze, tureluur op paal - Annie Keizer