UBO?!
De laatste tijd komen er de nodige vragen binnen over het inschrijven van UBO’s. Sinds 27 september 2020 zijn organisaties, waaronder vogelwachten, verplicht om een Ultimate Beneficial Owner (UBO), oftewel de uiteindelijk belanghebbende, in te schrijven in het UBO-register. Het UBO-register komt voort uit Europese regelgeving en draagt bij aan het voorkomen van witwaspraktijken, fraude en terrorismefinanciering. Als vogelwacht heb je hier weinig mee te maken, maar toch geldt deze regelgeving ook voor kleine verenigingen.
Wie moet je inschrijven?
UBO’s zijn personen die voor meer dan 25% gerechtigd zijn tot het vermogen, personen die meer dan 25% stemrecht hebben of personen die feitelijke zeggenschap op basis van andere middelen hebben. In geval van vogelwachten is daar echter vaak geen sprake van. Toch zijn ook vogelwachten verplicht om UBO’s in te schrijven. Dit gebeurt dan niet op basis van een bepaald belang, maar op basis van hun functie als bestuurder.
Kan de KVK dan niet gebruik maken van de gegevens die al bij hen bekend zijn? Nee, dat is niet mogelijk. Het UBO-register staat namelijk volledig los van het Handelsregister. Gegevens worden niet overgeheveld van het ene register naar het andere register.
Wat wordt er van vogelwachten verwacht?
Vogelwachten met volledige rechtsbevoegdheid (d.w.z. verenigingen die zijn opgericht via een notaris en statuten hebben) zijn verplicht alle personen die als statutair bestuurder staan ingeschreven in het Handelsregister, in te schrijven als UBO in het UBO-register. Deze inschrijving moet officieel vóór 27 maart 2022 zijn gedaan. Degene die binnen de vereniging tekenbevoegd is, is gerechtigd om de UBO-inschrijving te doen.
Lees hier meer informatie over de UBO-opgave. Meer achtergrondinformatie over UBO vind je hier.